Je bent op zoek naar meer informatie over fiscale aftrek mogelijkheden voor milieuvriendelijke investeringen binnen jouw bedrijf? Dan ben je hier op de juiste plek. Hier lees je namelijk meer over de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de VAMIL waarmee je fiscaal voordeel ontvangt op milieuvriendelijke investeringen.

Wat is de MIA?

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) is een fiscale regeling voor ondernemers die duurzaam investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, materialen, gebouwen of productieprocessen. De MIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Wat levert de MIA op?

De regeling biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. In 2020 kun je tot 36 % van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op elk willekeurig moment en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Afhankelijk van de categorie waartoe het bedrijfsmiddel wordt gerekend, is het mogelijk in aanmerking te komen voor uitsluitend MIA of VAMIL, of voor beide regelingen. De hoogte van de fiscale aftrek voor MIA is afhankelijk van de categorie waartoe de investering behoort. De MIA is een milieusubsidie, er zijn in Nederland meerdere milieusubsidies waarvan je gebruik kun maken. Soms kun je meerdere regelingen met elkaar combineren.

Wanneer kom je voor MIA in aanmerking?

De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Om MIA aan te vragen gelden de volgende voorwaarden:

 1. Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst 2020.
 2. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 3. De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 4. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
 5. Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek (EIA) én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

Je kunt de MIA regeling en VAMIL aanvragen voor een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen. Op deze Milieulijst staan ongeveer 270 bedrijfsmiddelen, ingedeeld in verschillende categorieën. Onze MIA-adviseurs lopen graag jouw investeringslijst na om te kijken welke investeringen voorkomen op de actuele milieulijst van de RVO.

Op basis van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 kunnen ondernemers investeringsaftrek aanvragen voor bedrijfsmiddelen die betrekking hebben op de volgende milieuthema's:

 • 0. Thema-overstijgende milieu-innovatie;
 • 1. Grondstoffen- en watergebruik;
 • 2. Voedselvoorziening en landbouwproductie;
 • 3. Mobiliteit;
 • 4. Klimaat en lucht;
 • 5. Ruimtegebruik;
 • 6. Gebouwde omgeving.

MIA Generiek: subsidie voor berekend milieu-voordeel

Naast omschreven milieuvriendelijke technieken op de Milieulijst, komen generieke bedrijfsmiddelen in aanmerking. Voor deze investeringen geldt een richtlijn voor de te leveren prestatie, dat wil zeggen welk milieuvoordeel wordt behaald na de investeringen ten aanzien van de oude situatie (voor de investering). Hierdoor heb je meer keuzevrijheid in het investeringsgedrag. Wij hebben ervaring met deze generieke aanvragen en berekeningen en praten je graag bij.

Eigen producten op de Milieulijst laten plaatsen

Het is binnen de MIA mogelijk om een eigen ontwikkelde milieuvriendelijke technologie voor subsidie in aanmerking te laten komen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je bij de RVO een voorstel indienen voor aanpassing of aanvulling van bestaande omschrijvingen op de Milieulijst. Dit is geen eenvoudige klus waarbij veel moet worden aangetoond. Bij goedkeuring van het voorstel, verschijnt de aanpassing op de eerstvolgende Milieulijst. Vindsubsidies heeft het afgelopen jaar voor verschillend klanten bereikt dat er een eigen ontwikkeling op de Milieulijst is geplaatst. Informeer gerust naar deze voordelen en de ervaringen van onze klanten en betrokken adviseurs.

Hoeveel geld stelt de overheid beschikbaar?

Het budget in 2020 voor MIA is € 124 miljoen. Voor VAMIL is dit jaar € 25 miljoen beschikbaar.

Wil je gebruik maken van fiscaal voordeel via de MIA?

Je kunt MIA aanvragen bij de overheidsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan Vindsubsidies ook voor je doen.

Wanneer MIA en VAMIL aanvragen?

Je kunt MIA op elk moment in het jaar aanvragen tot 3 maanden na de opdrachtverstrekking van je duurzame investering. VAMIL aanvragen kan op elk willekeurig moment.

Heb je vragen over MIA subsidie of denk je hulp nodig te hebben bij het indienen van jouw aanvraag? Wij kunnen je daar bij helpen!

Hoe kan Vindsubsidies jou helpen??

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met het aanvragen van de subsidies en fiscale regelingen voor milieuvriendelijke investeringen. Vooral de laatste jaren staan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog op de politieke agenda. Dit resulteert in veel financiële stimuleringsregelingen waarvan bedrijven en decentrale overheden gebruik kunnen maken.

Vindsubsidies heeft specialisten in huis op het gebied van alle (fiscale) regelingen waaronder ook de MIA. Wat kunnen wij voor jou doen?

 • Beoordelen of jouw investering in aanmerking komt voor een subsidie
 • In het geval van het aantonen van een generieke besparing voeren wij de bijbehorende berekening uit.
 • De subsidieaanvraag indienen bij de RVO
 • Als contactpersoon optreden richting de RVO
 • Ondersteuning bij de administratieve afwikkeling
 • Je krijgt een vaste consultant die jouw bedrijf en medewerkers begeleid

Wat betaal je aan Vindsubsidies wanneer wij kunnen helpen?

Vindsubsidies werkt zowel op basis van uren x tarief als op basis van no cure, no pay. Dit laatste betekent dat je ons pas betaalt wanneer je ook zelf subsidie hebt ontvangen. Hiervoor geldt een fee, neem contact met ons op wanneer je wilt weten hoe hoog deze is. Wij kunnen je wat betreft de MIA en VAMIL helpen wanneer je subsidie aan wilt vragen voor een bedrijf.

 

 

Meer weten over de Mia & Vamil?

Ben je benieuwd of jouw milieuvriendelijke investering in aanmerking komt voor de MIA en/of VAMIL, wat het inzetten van deze regeling jou kan opleveren en wat je er allemaal mee kunt doen?


 

mia vamil

Mia en Vamil Consultant Bart Voortman helpt je graag verder

info@vindsubsidies.nl | 088-2020400

Anderen bekeken ook:

naar boven

Vindsubsidies

Brengt vooruitgang een stapje dichterbij