Met EIA fiscaal voordeel behalen voor je energievriendelijke investering?

Investeer je energiezuinige technieken of bedrijfsmiddelen? Dan heb je recht op fiscaal voordeel via de Energie Investeringsaftrek (EIA). Daarmee breng je de energiekosten omlaag en ontvang je tegelijkertijd belastingvoordeel!

Je bent op zoek naar meer informatie over fiscale aftrek mogelijkheden voor jouw duurzame energievriendelijke investering? Vindsubsidies wijst je op de regeling Energie Investeringsaftrek (EIA) waarmee je fiscaal voordeel ontvangt op energiebesparende investeringen in bedrijfsmiddelen of productieprocessen.

Wat is de EIA?

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling voor ondernemers die duurzaam investeren in energievriendelijke bedrijfsmiddelen, gebouwen of productieprocessen. EIA subsidie bestaat uit twee onderdelen:

 • een investeringsaftrek bedrijfsmiddelen die zijn voorkomen op de jaarlijks gepubliceerde Energielijst
 • generieke subsidie op basis van een berekening van de besparing die wordt behaald in de nieuwe situatie ten aanzien van de oude situatie

Wat levert de EIA op?

De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. In 2020 is deze aftrek 45% van de investeringskosten. Het netto-voordeel is zo’n 11,25% van de investering. In bedragen zien we dat bedrijven bedragen van enkele duizenden tot ook wel enkele tonnen behalen via het inzetten van de EIA.

Wanneer kom je voor EIA in aanmerking?

De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Om EIA aan te vragen moet je voldoen aan de volgende 4 voorwaarden:

 1. Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 2. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 3. Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst. Je kunt de energielijst downloaden van de internetsite van RVO.nl.
 4. Je hebt nog geen milieu-investeringsaftrek ontvangen voor hetzelfde bedrijfsmiddel.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

EIA subsidie kan voor de volgende categorieën worden aangevraagd:

 • Bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst 2020.
 • Bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en een algemene besparingsnorm halen.
 • De kosten voor energieadvies.

Hoeveel geld stelt de overheid beschikbaar?

Het budget voor dit jaar is € 147 miljoen.

Wil je gebruik maken van fiscaal voordeel via de EIA?

Dan kun je daarvoor terecht bij de overheidsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wanneer aanvragen?

Je kunt EIA op elk moment in het jaar aanvragen tot 3 maanden na de opdrachtverstrekking van je duurzame investering.

Heb je vragen over EIA subsidie of denk je hulp nodig te hebben bij het indienen van jouw aanvraag? Wij kunnen je daar bij helpen!

Generieke EIA aanvraag indienen?

Vooral het aanvragen van EIA op basis van een generieke berekening vereist veel kennis van de regeling en van het berekenen van energievoordeel op basis van een investering in een specifiek bedrijfsmiddel of in het productieproces. Deze berekeningen kunnen worden uitgevoerd door de subsidiespecialisten van Vindsubsidies.

EIA in combinatie met andere subsidies

EIA en de reguliere investeringsaftrek
Investeert u in een jaar in totaal tussen de € 2.300 en € 312.176? Dan heeft u misschien ook recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de Belastingdienst, uw accountant of boekhouder.

EIA en Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Je mag voor een investering niet EIA en MIA aanvragen. Je moet dan kiezen voor een van beide regelingen of de investeringskosten opsplitsen in een EIA- en een MIA-gedeelte. Dat kan interessant zijn, omdat het voordeel van EIA groter is dan het voordeel van MIA. Vindsubsidies kan je hierin adviseren.

EIA en Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
In de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) zijn bedrijfsmiddelen opgenomen die ook op de Energielijst staan. Een bedrijfsmiddel kan niet voor beide regelingen in aanmerking komen.

Hoe kan Vindsubsidies jou helpen?

Subsidieadviesbureau Vindsubsidies heeft +20 jaar ervaring met het aanvragen van de subsidies en fiscale regelingen voor duurzame investeringen. Vooral de laatste jaren duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog op de politieke agenda. Dit resulteert in veel financiële stimuleringsregelingen waarvan het bedrijfsleven en de samenleving gebruik kan maken.

Vindsubsidies heeft specialisten in huis op het gebied van alle (fiscale) regelingen waaronder ook de EIA. Wat kunnen wij voor jou doen?

 • Beoordelen of jouw investering in aanmerking komt voor een subsidie
 • In het geval van het aantonen van een generieke besparing voeren wij de bijbehorende berekening uit.
 • De subsidieaanvraag indienen bij de RVO.
 • Als contactpersoon optreden richting de RVO.
 • Ondersteuning bij de administratieve afwikkeling.
 • Je krijgt een vaste consultant die jouw bedrijf en medewerkers begeleid.

Wat betaal je aan Vindsubsidies wanneer wij kunnen helpen?

Vindsubsidies werkt zowel op basis van uren x tarief als op basis van no cure, no pay. Dit laatste betekent dat je ons pas betaalt wanneer je ook zelf subsidie hebt ontvangen. Hiervoor geldt een fee, neem contact met ons op wanneer je wilt weten hoe hoog deze is.

Ben je benieuwd of jouw duurzame investering in aanmerking komt voor de EIA, wat het inzetten van deze regeling jou kan opleveren en wat je er allemaal mee kunt doen?

Vul onderstaand formulier in en je wordt direct verder geholpen door één van onze EIA experts


 

EIA

EIA consultant Bart Voortman helpt je graag verder

info@vindsubsidies.nl | 088-2020400

Anderen bekeken ook:

naar boven

Vindsubsidies

Brengt vooruitgang een stapje dichterbij